Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exact berekenen

Gevraagd: de veranderingssnelheid in A (1,1/4)
Gegeven: f(x) = 1/4 x tot de tweede

Stap 1:
D Y / D x (1,1 + D X) = f(1 + D x)- f(1) / (1 + D X) - 1 = 1/2 D x + 1/4 (D X)tot de tweede / D x = 1/2 + 1/4 D x
Stap 2:
voor Dx -- 0 vinden we (dy / dx)x=1 = 1/2

Dit is een voorbeeld in ons boek. Ik snap er niets van ik zou graag wat meer duidelijk heid wilen alvast bedankt (D) = delta

Wendy
Leerling mbo - zaterdag 14 juni 2003

Antwoord

Om de veranderingssnelheid (zeg maar de richtingscoëfficiënt van de raaklijn) in een punt te berekenen kan je het differentiequotient bepalen is dat punt. Dit doe je door Dx naar nul te laten naderen:

q12403img1.gif

Je moet nu even goed kijken wat er staat!

q12403img2.gif

Kortom daar staat niets anders als Dy/Dx waarbij je Dx naar nul laat naderen.

f(1+Dx) en f(1) kan je uitrekenen door dit in het functievoorschrift in te vullen en verder te vereenvoudigen. Kijk maar eens:

q12403img3.gif

Hopelijk is het met de tussenstappen erbij duidelijker. Zo niet... dan horen we het wel weer.

WvR
zaterdag 14 juni 2003

©2001-2024 WisFaq