Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassing : snelheid

Ik meen een toepassing op het integreren gevonden te hebben, maar ik weet niet dat de berekeningen wel kloppen.
De snelheid van een loper wordt weergegeven door de functie v(t)=1/4t5-25/24t4+t3-1/5t2+9/10t.
Ik wil de gemiddelde snelheid berekenen als hij 4 seconden liep (niet echt een nuttige bezigheid maar het is maar een voorbeeld ).
Integreren geeft V(t)=[1/24t6-5/24t5+1/4t4-3/5t3+9/20t2+C]04.
De grenzen invullen, geeft'n goei 28,53333....
En ik dacht dan, als ik heb gemiddelde wil berekenen deel ik het door het tijds interval.
Is dit een juiste redenering?
Ik bekom gemiddeld ongeveer 7 m/s, klopt dit zowat.
Hulp graag,
dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - vrijdag 13 juni 2003

Antwoord

dat klopt.

vgem=(1/DT)òv(t)dt

waarbij DT=t2-t1
(de bovengrens min de ondergrens)

En dat geldt trouwens ook voor elke andere functie f(t) die afhangt van de tijd

fgem=(1/DT)òf(t)dt

groeten,
martijn

mg
vrijdag 13 juni 2003

©2001-2024 WisFaq