Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Klopt dit bewijs voor 0,9999...=1 wel?

Ik vraag me het volgende af: Ik zie wel eens dit als bewijs voor 0,9999...=1. Maar klopt dat bewijs wel?

Bewijs:
x=0,9999...
10x=9,9999...
10x-x=9,9999...-0,9999...
9x=9
x=1

Maar als je dat 'vage' puntje-puntje-puntje, nou eens weglaat, dan klopt die toch niet:

x=0,9999
10x=9,999
10x -x=9,999 - 0,9999
9x=8,9991
x\ne1

Hoe zit dit? Alvast bedankt voor het antwoord.

Kevin.

Kevin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 13 juni 2003

Antwoord

0,9999... is wel degelijk gelijk aan 1. Het bewijs dat je geeft klopt ook wel hoor. Maar eigenlijk zou je eerst moeten afspreken wat iemand bedoelt wanneer hij de "vage" "..." schrijft, en dat is meestal het volgende:

0,9 + 0,09 + 0,009 + 0009 + ... = som(9.(1/10)i) met i gaande van 1 tot oneindig

De formule voor de som van een oneindige meetkundige reeks leert je dan dat die som inderdaad gelijk is aan 1.

Natuurlijk klopt het niet meer als je de puntjes weglaat. Waarom zou dat getal moeten gelijk zijn aan 1? 9x=8,9991, dus x=8,9991/9=0,9999, volledig in overeenstemming met waar je van vertrokken bent.

cl
vrijdag 13 juni 2003

©2001-2025 WisFaq