Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Achilles en de schildpad

Hoe kan ik de paradox van Achilles en de schildpad van Zeno in een wiskundige formule weergeven?

Anouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 13 juni 2003

Antwoord

Achilles loopt aan snelheid v meter per seconde, de schildpad aan snelheid w meter per seconde. Ze bevinden zich bij het begin een afstand L meter van elkaar.

In een eerste stap loopt Achilles naar de plaats waar de schildpad was. Dat kost hem t0 = L/v seconden.

In die tijd is de schildpad al een afstand w t1 verder geraakt, zodat de volgende stap van Achilles t1= wL/v2 seconden duurt.

Algemeen kunnen we dus stellen dat

tj = (L/v)(w/v)j

Beeld je nu in dat het inhaalmanoeuver van Achilles bestaat uit een hele reeks van dergelijke redeneringen. Dat manoeuver duurt dan

T = åj=0¥ tj = L/(v-w) (als vw tenminste)

volgens de formule van de som van een oneindige meetkundige reeks. Waar Zeno misschien wat problemen mee had, was het feit dat een som met een oneindig aantal termen toch een eindige waarde heeft (was de waarde van de som oneindig geweest, dan had Achilles de schildpad nooit ingehaald).

cl
zaterdag 14 juni 2003

©2001-2024 WisFaq