Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente percentage per jaar omrekenen naar percentage kwartaal

Ik ben bezig met vraagstukken over rente percentages, spaartegoeden etc.

Nu moet ik voor een opgave een rentepercentage (10,8% per jaar) omgerekend hebben naar het percentage per kwartaal voordat ik verder kan. Hoe doe ik dit? Ik ben in het bezit van een grafische rekenmachine ti-83plus.

Madele
Student hbo - woensdag 11 juni 2003

Antwoord

Stel je hebt 2 procent rente per kwartaal. Dan betekent dat per kwartaal een vermenigvuldiging met factor 1,02.
Per jaar wordt de rentevermenigvuldigingsfactor dan 1,02·1,02·1,02·1,02 = (1,02)4 = 1,0824 = 8,24% rente per jaar.
Nu andersom: 10,8% rente per jaar betekent een vermenigvuldigingsfactor van 1,108. Dit is de vierde macht van de rentefactor per kwartaal. De factor per kwartaal kun je dus vinden door de vierdemachtswortel uit 1,108 te nemen. Dus 1,02597 per kwartaal is 2,6% rente.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 11 juni 2003

Re: Rente percentage per jaar omrekenen naar percentage kwartaal

©2001-2024 WisFaq