Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Ik ken alle sommen voor mijn toets alleen zijn er twee waar ik niet uit kan komen.

vr.1 Bepaal de afgeleide van f(x)= x·ln x-4/1+2x

vr.2 Bepaal de afgeleide van f(x)= (x2+3)·(x2-6x+7)6

Alvast bedankt voor de hulp.

BN

Bram N
Student hbo - woensdag 11 juni 2003

Antwoord

1)

dit is een breuk die je als volgt afleidt:

(f(x)/g(x))'= (g(x)·f'(x)-f(x)·g'(x)) / g(x)2
dus:
((x·ln x-4)/(1+2x))'=((1+2x)·(x·ln(x))'-(x·ln(x)·(1+2x)')/(1+2x)2

De vetgedrukte delen staan onder een accent en moeten nogmaals afgeleid worden met de kettingregel.

2)
((x2+3)·(x2-6x+7)6)' is een product. Dus eerst het eerste afleiden en het tweede laten staan en dan het tweede afleiden en het eerste laten staan. Beide delen optellen en verder uitrekenen.

(x2+3)'·(x2-6x+7)6 + (x2+3) · ((x2-6x+7)6)'

De vetgedrukte delen opnieuw verder afleiden met de kettingregel.

Koen Mahieu

km
woensdag 11 juni 2003

©2001-2024 WisFaq