Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cosinusregel verklaren


we zagen hier:
http://www.pandd.demon.nl/cosregel.htm#1
de cosinusregel bewezen, maar we snappen alleen niet precies wat er bedoelt wordt met:


Uit de eigenschap van de macht van A tov. de cirkel BC vinden we nu AP . AB = AR . AC, of
xc = (b - a cos g) . b

zou u het misschien, duidelijker kunnen uitleggen (met woorden) welke stappen er genomen worden??

we moeten namelijk mondeling de cosinusregel verklaren

groeten

Stefan en Duby

Duby V
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 juni 2003

Antwoord

De manier waarop op genoemde website de cosinusregel bewezen wordt, is wel heel mooi, maar waarschijnlijk hebben jullie er meer aan, als je probeert de cosinusregel af te leiden uit de stelling van Pythagoras.
q12297img1.gif
Snap je dat AD = b·cos(a)?
Dus BD = c - AD = c - b·cos(a)
Verder is CD = b·sin(a).
Pas nu de stelling van Pythagoras toe op driehoek BDC, en gebruik dat sin2(a) + cos2(a) = 1, en je hebt de cosinusregel bewezen.
succes,

Anneke
woensdag 11 juni 2003

©2001-2024 WisFaq