Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen

Deze oefening komt letterlijk uit mijn handboek van wiskunde : "In een doos zitten 3 pralines: 2 met melkchocolade, 1 met witte chocolade. Je neemt er - zonder te kijken - 1 uit, je bent niet tevreden met de kleur, je legt die terug en neemt er blindelings een andere.

Beschouw de gebeurtenis
A= de eerste is van melkchocolade en gebeurtenis
B= de tweede is van melkchocolade

Schrijf in functie van de gebeurtenissen A en B en bereken d.m.v. tellen of rekenen in Venn-diagrammen het aantal uitkomsten dat voldoet aan:

1. minstens 1 praline is van witte chocolade
2. minstens 1 praline is van melkchocolade
3. beide pralines zijn wit
4. juist 1 melkchocoladen praline

En dit is uitleg dat ik denk hoe ik de oefening moet oplossen: ik denk dat gebeurtenis A = dat je niet tevreden met de kleur en gebeurtenis B = dat je er een andere neemt
bij het oplossen zou je gebruik moeten maken van Venndiagrammen ( voor nummer 1 : 2 vendiagrammen voor gebeurtenis A en B , voor nummer 2,3,4 hetzelfde)

wim
2de graad ASO - dinsdag 10 juni 2003

Antwoord

Het ziet er naar uit dat we niet van je afkomen... Ik zal je eens op weg helpen met deze 'warrige' opgave, want dat mogen we toch wel zeggen, maar daar kan jij ook niets aan doen!

Als ik het goed begrijp pak je er een praline uit en ongeacht de smaak gooi je die terug in de bak. Dan pak je nog een tweede keer een praline en die eet je op!?

q12277img1.gif

We beschouwen nu de gebeurtenissen A en B:
A: de eerste is M
B: de tweede is M

Er zijn al met al dus 4 mogelijke uitkomsten:

WW
WM
MW
MM

Gegeven gebeurtenis A (de eerste is M):

1. MW, dus 1
2. MW en MM, dus 2
3. niet, dus 0
4. MW, dus 1

Gegeven gebeurtenis B (de tweede is M):

1. WM, dus 1
2. WM en MM, dus 2
3. niet, dus 0
4. WM, dus 1

Zoek de verschillen...

Zoiets zal het dan wel zijn. Het lijkt mij nogal onzinnig om bij 4 mogelijke uitkomsten een Venn-diagram te gaan tekenen, dus dat doen we niet. Hopelijk is dit voldoende... meer kan ik er niet van maken.

WvR
dinsdag 10 juni 2003

©2001-2024 WisFaq