Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 5304 

Re: Goniometrische vergelijking oplossen

Ik had dezelfde vraag maar begrijp nog steeds niet hoe het dan verder moet. Kan ik wat meer uitleg krijgen?
Alvast bedankt

m
3de graad ASO - maandag 9 juni 2003

Antwoord

voor wat betreft de tangens is er een rijtje dat ik destijds gewoon uit mijn hoofd moest leren, of in ieder geval zelf moest kunnen afleiden. En daar heb ik alleen nog maar gemak van gehad:
tan(0)=0
tan(p/6)=1/3Ö3
tan(p/4)=1
tan(p/3)=Ö3
tan(p/2) bestaat niet
tan(2p/3)=-Ö3
tan(3p/4)=-1
tan(5p/6)=-1/3Ö3
tan(p)=0
etc...

je ziet tan(3p/4)=-1 er al bij staan. Dit is een standaardwaarde van de tangens, waar een 'mooie' hoek bij hoort.
Omdat de tangensgrafiek zich herhaalt modulo p, geldt dus als oplossing van tan(x)=-1:
x=3p/4 + k.p (kÎ)

groeten,
martijn

mg
maandag 9 juni 2003

©2001-2024 WisFaq