Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eenvoudige vergelijking oplosen

hi
ik ben oefenen met wiskunde maar ik kom ergens niet uit ik moet de volgende vergelijking op lossen
20p-30 = -40p-10·60 + 180
ik zelf kom tot de uitkomst 1,5 met onderstaande berekening maar volgens het antwoorden boek moet het 2,5 en ik kom er niet uit waar mijn fout zit kunt u mij helpen?

20 p wordt 60 p ( plus -40 )
60p - 30 = -10r +180
60p = -10·r +150 ( 180 - 30 )
60p = - 60 +150
60 p = 90
p = 1,5

Suzann
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 juni 2003

Antwoord

ik veronderstel dat dit je vergelijking is:
20·p-30 = -40·p+120

Je brengt alles waar een p in staat naar de ene kant en de rest naar de andere kant:
20·p+40·p=120+30
60·p=150
p=150/60 = 5/2 = 2.5

Als je 20·p-30 = -40·p-120 + 180 bedoelt dan is het antwoord 1.5

Kijk dus je opgave eens na want wat jij typt (20p-30 = -40p-10·60 + 180 ) heeft als oplossing -13/2)

Je doet ook iets vaags met een r. Want die daarbij komt doen snap ik niet helemaal.

Koen Mahieu

km
maandag 9 juni 2003

©2001-2024 WisFaq