Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Natuurlijke logaritme

in mijn boek staat een opgave over natuurlijke logaritme die je zonder GR moet berekenen. De eerste opgave is ln e, dus eigenlijk eloge. Dit snap ik nog omdat het grondtal en het getal achter log het zelfde zijn. Maar bij de volgende opgave wordt gevraagd: ln eÖe. Ik snap niet hoe ik dit zonder gr moet kunnen doen. Kunnen jullie het uitleggen, alvast bedankt.
Joost

Joost
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 juni 2003

Antwoord

Hoi,

alog(x)= y Û ay=x
Dit geldt ook voor ln (ln(x)=elog(x))
Dus: elog(e) = y Û ey=e
Dus y = 1
ln(e) = 1

ln(e·Öe)= ln (e·e1/2)= ln(e3/2)
ln(e3/2) = 3/2·ln(e)
= 3/2

Koen
maandag 9 juni 2003

©2001-2024 WisFaq