Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algebraïsch rekenen

Hallo, ik heb morgen examen van wiskunde en ik geraak echt niet uit hoe ik de volgende vraag moet oplossen.
x-1 in de deler
a)x4-1
b)xtot de n-de -1 (n is een element van N°
als jullie me zouden helpen zou dat echt fantastisch zijn,
melanie

De Roc
2de graad ASO - maandag 9 juni 2003

Antwoord

Hoi,

Je moet je (x4-1)eerst ontbinden
(a+b)·(a-b)= (a2-b2) = hiervan maak he gebruik
Dus: (x4-1) = (x2+1)·(x2-1)
Die (x2-1)= (x+1)·(x-1)
Oplossing: (x4-1)= (x2+1)·(x+1)·(x-1)
Nu kan je eenvoudig door (x-1) delen
Probeer nu de tweede oefening zelf, hij is net hetzelfde

Koen
maandag 9 juni 2003

©2001-2024 WisFaq