Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule n-zijdige prisma

Wat is de formule van een n-zijdige prisma waarmee ik het aantal hoekpunten kan vinden, het aantal ribben en het aantal zijvlakken?

Amanda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 4 juni 2003

Antwoord

Een n-zijdig prisma heeft een n-hoekig grondvlak en een daaraan gelijk n-hoekig bovenvlak (dat daaraan evenwijdig is). Er lopen n evenwijdige ribben van de hoekpunten beneden naar de bijbehorende hoekpunten boven.

Aantal hoekpunten = 2·n (n boven + n beneden)
Aantal ribben = 3·n (n boven, n beneden, n van beneden naar boven)
Aantal zijvlakken = 2 + n (één boven, één onder en n rechtopstaande).

Voor plaatjes moet je bij Prisma's kijken, je kunt daar het aantal zijdes in het plaatje laten veranderen zodat je precies ziet hoe de prisma's er uit zien.

jr
woensdag 4 juni 2003

©2001-2024 WisFaq