Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snelheidsmeting van sterren

ik weet hoe je de afstand moet meten van een ster.
maar nou snap ik niet hoe je uit een spectrum kunt halen hoe snel een ster gaat. Is er misschien ook ergens eem goede site?

bart

bart d
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 juni 2003

Antwoord

Als een voorwerp ten opzichte van een waarnemer beweegt dan treedt het zogenaamde Dopplereffect op.
Bij geluid ken je dat: het geluid van een ambulance verandert van toonhoogte als de ambulance je passeert.
Bij licht treedt dat effect ook op.
Nu zitten er in het (continue) spectrum van het sterrenlicht bepaalde scherpe lijnen. Het is precies bekend bij welke frequenties deze lijnen moeten zitten.
Als uit het spectrum blijkt dat deze lijnen verschoven zijn over een bepaalde afstand (frequentie) dan kan daaruit de snelheid t.o.v. de waarnemer worden berekend.

De algemene formule voor het Dopplereffect is:

fw=f0*(v-vw)/(v-vb)
Hierbij is
v=geluidsnelheid of lichtsnelheid
vw=snelheid waarnemer
vb=snelheid bron
fw=waargenomen frequentie
f0="oorspronkelijke frequentie"

hk
dinsdag 3 juni 2003

©2001-2025 WisFaq