Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parametervoorstelling cilinder

Ik moet van de cilinder C: (y-4)2+(z-1)2=9 de parametervoorstelling bepalen. Hierbij kom ik tot de volgende oplossing:
(x,y,z)=(9u,4,1)

Is dit correct of moet er van de 9 eerst de wortel worden getrokken?

Eelco
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 31 mei 2003

Antwoord

Ik vrees dat je parametervoorstelling niet helemaal goed is.
Als ik hem uit elkaar haal, dan staat er dat x = 9m en dat y = 4 en dat z = 1.
De voorwaarden y = 4 en z = 1 geven aan dat je je bevindt in twee vlakken met vergelijking y = 4 resp. z = 1, en dat betekent dus dat je op hun snijlijn zit.
Met x = 9m beweeg je je dan langs die lijn.
Bovendien zou (y - 4)2 + (z-1)2 = 9 moeten gelden.
Maar als je y vervangt door 4 en z vervangt door 1, dan staat er te lezen dat (4-4)2 + (1-1)2 = 9 en dat klopt niet helemaal.

MBL
zondag 1 juni 2003

©2001-2024 WisFaq