Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale Kansverdeling - invNorm met ti 83 +

In mijn proeftentamen staat een vraag waar ik niet uit kom, als ik naar het juiste antwoord kijk (uitgereikt door docent) dan word ik er niet veel wijzer van.

Het gaat om het volgende:
m 152 ml d 2 ml

De kans dat de hoeveelheid shampoo ligt tussen 152 - a en 152 + a is gelijk aan 0.9. Bereken a.

In de antwoorden staat:
als met een kans van 0.90 een waarde tussen de grenzen 152-a en 152+a ligt dan ligt met kans 0.10 een waarde buiten de grenzen 152-a en 152+a. (tot zo ver snap ik het) Vanwege de symmetrie geldt dan dat de helft van de 0.1 kleinder is dan 152-a.
152-a=InvNorm(0,1/2,152,2)=148.71 dan is a=152-148.71=3.29 ml.

Dit laatste vat ik niet, als ik dit intoets op mijn GRM dan krijg ik ERR:ARGUMENT.

Wie kan mij helpen?

Madele
Student hbo - woensdag 28 mei 2003

Antwoord

q11795img1.gif

Wat je weet is dat het oranje gedeelte (lopend van
x=m-a tot x=m+a een oppervlakte heeft van 0,9.

er resteert dus een oppervlak van 0,1.
Dit moet exact verdeeld worden over de 2 blauwe stukken.
Zodoende heeft elk blauw stukje een oppervlak van 0,05.

Nou is de vraag welke waarde a moet hebben.

In statistische termen uitgedrukt, is je eis dat

f((x-m)/s)=0,05
met f bedoel ik eigenlijk dus de "grote-FI"
Voor bovenstaande x vullen we nu in m-a:
f(-a/s)=0,05 met s=2
hieruit volgt dat -a/2=-1,645 (tabellenboek)
en dus dat a=3,29 ml

groeten,
martijn

mg
woensdag 28 mei 2003

©2001-2024 WisFaq