Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemiddelde of sd vastzetten

Geachte heer/vrouw.

Ik heb een vraag: hoe kun je met de TI-83, als je drie variabelen weet de vierde. bijvoorbeeld in de formule: z=x - gem:SD

bijvoorbeeld z= 4
gem= 3
x= 3
SD=?

hoe kun je op de TI 83 zoiets oplossen.

Bij voorbaat dank.

bastiaan de Groot

Bastia
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 mei 2003

Antwoord

Hallo Bastiaan,

Grafische oplossing:

(1)
Gegeven z = 2,2345 , gem = 55, X = 65, SD = ?

Y1 = 2.2345
Y2 = (65 – 55)/X
[0,10] ´ [-10,0]
optie intersect geeft X = 4.475…
dus SD 4,5


(2)
Gegeven z = - 1,75 , gem = 55, X = ? , SD = 7,5

Y1 = - 1,75
Y2 = (X – 55)/7.5
[0,100] ´ [-10,0]
optie intersect geeft X = 41.875
dus X 41,9

Nadeel van deze methode is dat het zoeken van een geschikte vensterinstelling vaak meer tijd kost dan de vergelijking stap voor stap uitwerken.



wl
woensdag 28 mei 2003

©2001-2024 WisFaq