Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ellips en poollijn

Kan iemand helpen?
Gegeven ellips x2+2y2-4=0

a)Bereken een vergelijking van de poollijn van (-2+a, 5-3a), in deze vergelijking komt dus a voor

b)bereken het vaste punt waardoor deze lijnen gaan bij veranderlijke a

vra) de formule voor de poollijn van de ellips is:
x°x+2y°y-4=0 waarbij in dit geval x°=-2=a en y°=5-3a
dus dat is dan nog een kwestie van invullen
maar vr b) snap ik niet

pieter
2de graad ASO - woensdag 28 mei 2003

Antwoord

De poolijnen hebben dus allemaal de vergelijking die je zelf ook geeft, namelijk (-2+a)x + 2(5-3a)y = 4
Ál deze lijnen moeten nu blijkbaar door één punt gaan. Ik zou zeggen: neem eens minimaal 2 waarden voor a, teken de lijnen en kijk welk gemeenschappelijk punt ze hebben. Controleer daarna of dit punt op élke poollijn ligt (door domweg in te vullen!)
Ik vond (-12,-2)

MBL
woensdag 28 mei 2003

©2001-2024 WisFaq