\require{AMSmath} Bepalen van afgeleide 2*BgTg(tg(t/2) /Ö3) Ik ben der bijna zeker van dat ik uiteindelijk de halveringsformules moet gebruiken, maar toch slaag ik er steeds in om het om zeep te helpen. Hulp gevraagd gaytan 3de graad ASO - dinsdag 27 mei 2003 Antwoord Hallo Jonathan, Dit is een toepassing op de kettingregel. Algemeen: (f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x). Hier hebben we dat Bgtg'(x) = 1/(1+x2). En tg'(x) = 1/cos2(x). Dus: D(2*Bgtg(tg(t/2)/Ö3)) = 2 * 1/1+[(tg(t/2))/Ö3]2 * 1/Ö3 * 1/cos2(t/2) * 1/2. = 1/Ö3 * (cos2(t/2) + 1/3sin2(t/2) = 1/Ö33/1+2cos2(t/2) = Ö3/2+cos(t) De laatste stap steunt op de cos(2a)-formule. En nu maar hopen dat ik geen fout in de berekening heb gemaakt. Groeten, Christophe. Christophe dinsdag 27 mei 2003 Re: Bepalen van afgeleide ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
2*BgTg(tg(t/2) /Ö3) Ik ben der bijna zeker van dat ik uiteindelijk de halveringsformules moet gebruiken, maar toch slaag ik er steeds in om het om zeep te helpen. Hulp gevraagd gaytan 3de graad ASO - dinsdag 27 mei 2003
gaytan 3de graad ASO - dinsdag 27 mei 2003
Hallo Jonathan, Dit is een toepassing op de kettingregel. Algemeen: (f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x). Hier hebben we dat Bgtg'(x) = 1/(1+x2). En tg'(x) = 1/cos2(x). Dus: D(2*Bgtg(tg(t/2)/Ö3)) = 2 * 1/1+[(tg(t/2))/Ö3]2 * 1/Ö3 * 1/cos2(t/2) * 1/2. = 1/Ö3 * (cos2(t/2) + 1/3sin2(t/2) = 1/Ö33/1+2cos2(t/2) = Ö3/2+cos(t) De laatste stap steunt op de cos(2a)-formule. En nu maar hopen dat ik geen fout in de berekening heb gemaakt. Groeten, Christophe. Christophe dinsdag 27 mei 2003
Christophe dinsdag 27 mei 2003
©2001-2024 WisFaq