Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verkoopbeleid

Het is misschien heel dom, maar ik begrijp de vragen van het inkoopbeleid niet.
En u zegt de hele tijd dat de vragen al beantwoord zijn, maar ik begrijp ze dan steeds niet.
Dus nu heb ik een aantal belangrijke gegevens veranderd, (want we moeten ook gegevens veranderen) en dan concluderen wat de gevolgen zijn.
zou u mij alstublieft de goede antwoorden kunnen zenden ?

Diederik heeft een snoepjes winkel.
hij koopt de zakken snoep in voor €15,- en maakt dan een winst van €20,-.

Aantal zakken 5 6 7 8 9 10
Aantal dagen 6 8 10 15 6 5

- wat is de verwachtingswaarde als diederik zeven zakken snoep inkoopt?
- bij welke inkoop kan diederik de grootste winst verwachten??!! (bij 8 ingekochte zakken??, KLOPT DAT)??

BEDANKT! groetjes claire

claire
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 mei 2003

Antwoord

Je bent niet dom zolang je vragen durft te stellen!
Ik zal het nog een keer proberen uit te leggen.
Even vooraf: de winst per zak is 20 euro, dus de verkoopprijs per zak is 35 euro, klopt dat?

Er zijn in totaal 50 dagen.
Op 6 van die 50 dagen zal hij 5 zakken verkopen.
Dit kun je opvatten als een kans: de kans op het verkopen van 5 zakken is 6/50 = 0.12
Zo kun je ook de kansen uitrekenen op het verkopen van 6 zakken, van 7 zakken enzovoort.
Als Diederik zeven zakken inkoopt, zal hij er met een kans van 0.12 vijf verkopen. Zijn kosten: 7·15 = 75 euro, zijn opbrengst 5·35 = 175 euro. De winst is dan 100 euro.
De kans op deze winst is 0.12
Zo kun je een heel tabelletje maken met winsten en kansen.
De verwachtingswaarde bij een inkoop van 7 zakken is dus:
0.12·100 + 0.16·135 + 0.72·170 = 158 euro.
Nog even iets over dat getal 0.72: dat is kans dat je 7 of meer zakken zou kunnen verkopen, dus 0.20+0.30+0.12+0.10
Ik hoop dat je nu zelf de verwachtingswaarde bij 8 zakken inkoop kunt berekenen, en ook die bij 9 en 10.
Dan kun je daarna ook antwoord geven op de vraag naar de grootste winstverwachting.
Als dit nog niet duidelijk is, wil je dan precies aangeven wat je niet snapt?
succes.

Anneke
maandag 26 mei 2003

©2001-2025 WisFaq