Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtswortel

Waarom is de mÖa met m en a gehele getallen óf geen breuk óf een geheel getal?

Coen v
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 mei 2003

Antwoord

Beste Coen,

Stel dat mÖa een breuk is en geen geheel getal. Dan kunnen we mÖa = p/q schrijven, zodat p/q niet verder te vereenvoudigen is.

Dit betekent dat a = (p/q)m = pm/qm. Omdat p/q niet te vereenvoudigen was, is pm/qm dat ook niet. Maar omdat a een geheel getal is, moet pm/qm te vereenvoudigen zijn, sterker nog, qm moet een deler zijn van pm. Dit leidt tot een tegenspraak.

Dus onze aanname "stel dat mÖa een breuk is en geen geheel getal" kan geen stand houden.

FvL
maandag 26 mei 2003

©2001-2024 WisFaq