\require{AMSmath} Vergelijkende Oefening Hallo, ik heb een probleem met een goniometrische oefening. tg(1+cosec)+cotg(1+sec)= sec +cosec+sec+cosec = sin/cos (sin+cos+1/sin)+ cos/sin ( sin+cos+1/cos) = sin2/cos+ sin.cos/cos + sin / sin.cos + .... Peter 3de graad ASO - zondag 25 mei 2003 Antwoord Hoi, tg(x)·(1+cosec(x))+ cotg(x)·(1+sec(x))= sec(x) + cosec(x)+ sec(x)+ cosec(x) sin(x)/cos(x)·(1+1/sin(x)) + cos(x)/sin(x)·(1+1/cos(x)) = 2/cos(x) + 2/sin(x) Haakjes uitschrijven.... sin(x)/cos(x) + 1/cos(x) + cos(x)/sin(x) + 1/sin(x) = 2/cos(x) + 2/sin(x) We zetten alles op noemer sin(x)·cos(x) (sin2(x) + sin(x) + cos2(x) + cos(x)) / sin(x)·cos(x) = (2sin(x) + 2cos(x))/ sin(x)·cos(x) gelijke noemers vallen weg sin2(x) + cos2(x) = 1 Dus we krijgen: 1 + sin(x) + cos(x) - 2·sin(x) - 2·cos(x) = 0 1 - sin(x) - cos(x) = 0 1 = sin(x) + cos(x) beide leden kwadrateren:1² = (sin(x) + cos(x))²1 = sin²(x) + 2·cos(x)·sin(x) + cos²(x)2·cos(x)·sin(x) = 0sin(x) = 0 => x = k· (k element van Z)cos(x) = 0 => x = ½ + k· (k element van Z). Koen zondag 25 mei 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, ik heb een probleem met een goniometrische oefening. tg(1+cosec)+cotg(1+sec)= sec +cosec+sec+cosec = sin/cos (sin+cos+1/sin)+ cos/sin ( sin+cos+1/cos) = sin2/cos+ sin.cos/cos + sin / sin.cos + .... Peter 3de graad ASO - zondag 25 mei 2003
Peter 3de graad ASO - zondag 25 mei 2003
Hoi, tg(x)·(1+cosec(x))+ cotg(x)·(1+sec(x))= sec(x) + cosec(x)+ sec(x)+ cosec(x) sin(x)/cos(x)·(1+1/sin(x)) + cos(x)/sin(x)·(1+1/cos(x)) = 2/cos(x) + 2/sin(x) Haakjes uitschrijven.... sin(x)/cos(x) + 1/cos(x) + cos(x)/sin(x) + 1/sin(x) = 2/cos(x) + 2/sin(x) We zetten alles op noemer sin(x)·cos(x) (sin2(x) + sin(x) + cos2(x) + cos(x)) / sin(x)·cos(x) = (2sin(x) + 2cos(x))/ sin(x)·cos(x) gelijke noemers vallen weg sin2(x) + cos2(x) = 1 Dus we krijgen: 1 + sin(x) + cos(x) - 2·sin(x) - 2·cos(x) = 0 1 - sin(x) - cos(x) = 0 1 = sin(x) + cos(x) beide leden kwadrateren:1² = (sin(x) + cos(x))²1 = sin²(x) + 2·cos(x)·sin(x) + cos²(x)2·cos(x)·sin(x) = 0sin(x) = 0 => x = k· (k element van Z)cos(x) = 0 => x = ½ + k· (k element van Z). Koen zondag 25 mei 2003
Koen zondag 25 mei 2003
©2001-2024 WisFaq