Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk ivm oppervlakte

Een lijnstuk [AB] meet 6 cm. Een punt C verplaatst zich tussen de punten A en B. Op het lijnstuk [AC] construeert men een halve cirkel met diameter [AC] en op het lijnstuk [CB] een gelijkzijdige driehoek CBD

1) Bepaal de plaats van het punt C zodanig dat de opp. van de halve cirkel en de gelijkzijdige driehoek gelijk zijn.
2) Bepaal de plaats van het punt C zodanig dat de som der opp.van de halve cirkel en de gelijkzijdige driehoek zo klein mogelijk wordt.

Voor de 1) vraag dacht ik aan de volgende vgl.
(p*([AC]/2)2)= 1/2 * [BC]2 * sin 60°
waarbij [AC]=x en [BC]=6-x

Voor vraag 2) dacht ik aan
(p*([AC]/2)2)+ 1/2 * [BC]2 * sin 60° om dan uit te werken de eerste afgeleide te bepalen om hier het minimum uit te zoeken.

Toch lijken de uitkomsten van beide niet te kloppen.
Waar zit dan de fout in mijn vgl ??

Grtz Bert

Bert
3de graad ASO - zaterdag 24 mei 2003

Antwoord

De oppervlakte van de HALVE cirkel is pR2/2!

cl
maandag 26 mei 2003

©2001-2024 WisFaq