Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Speciale limiet

Ik heb een vergelijking opgesteld waarbij ik een speciale limiet bekom.
y=sin(2p/x)x/2
Ik wou er ook een voor de gulden snede opstellen en niet:
y=(x)/(x-f
Hoe kan ik het voor andere ook toepassen want geef toe die eerste das toch wel een mooie inval?
Euh, ik heb wel nog geen limieten gehad op school dus ik begrijp enkel de essentie.(de grafiek neigt naar...)
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - zaterdag 24 mei 2003

Antwoord

Wat is "het" dat je voor "andere" ook wil toepassen? Welke limiet bedoel je? Misschien ben je hier al iets mee. Men kan bewijzen (in je laatste jaar ASO normaal) dat

lim{t®0} sin(t)/t = 1

zodat

lim{1/u®0} u.sin(1/u) = 1 [stel t=1/u]
lim{u®+¥} u.sin(1/u) = 1
lim{v®+¥} v/(2p).sin(2p/v) = 1 [stel u=v/(2p)]

Daaruit volgt dan dat

lim{v®+¥} (v/2).sin(2p/v) = p

q11539img1.gif

cl
zaterdag 24 mei 2003

©2001-2024 WisFaq