Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek constueren

Ik zit vast bij de volgende vraag:
Construeer de grafiek van de kwadratische functies die x op y afbeelden volgens het voorschrift (t.o.v. een rechthoekig assenstelsel):
y=-x2-3x

Ik mag bij deze oefening geen gebruik maken van een visgraatdiagram. In plaats daarvoor moet ik de symmetrieas de top de nulpunten en de snijpunten bepalen. Kan iemand me hierbij helpen?

Alvast bedankt wisfaq-team

Rob
2de graad ASO - vrijdag 23 mei 2003

Antwoord

Ik veronderstel dat je de theorie achter de kwadratische vergelijking al gezien hebt. Dan mag dit niet echt een probleem zijn. y = ax2+bx+c heeft zijn top bij x=-b/(2a) en dat is meteen ook de symmetrie as. De nulpunten kan je zo aflezen, maar anders gebruik je maar de formule van de determinant. Ter controle kan je gebruik maken van het feit dat de x-waarde van de top precies het gemiddelde is van de x-waarden van de nulpunten (anders zou mijn bewering dat de top op de symmetrie-as ligt niet opgaan natuurlijk)

Je zegt het maar als iets niet duidelijk is.

cl
vrijdag 23 mei 2003

©2001-2025 WisFaq