Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Hoe bereken ik de volgende vergelijking:
3x+2(x-1)=16-4x

Van Le
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 20 januari 2002

Antwoord

Ik denk dat je bedoelt:
Hoe los ik de volgende vergelijking op.
Daar gaan we:
stap 1 haakjes wegwerken:
3x+2x-2 = 16-4x
Stap 2: korter schrijven (samenvoegen):
5x-2 = 16-4x
stap 3 zorgen dat er maar aan één kant een onbekende staat; Je kunt bijv. aan beide kanten 4x optellen:
(denk aan weegschaal)
9x-2 =16
De rest is eenvoudig
stap 4:
9x = 18 (aan beide kanten 2 optellen)
stap 5:
x=2 (delen door 9)
stap 6: controle door invullen:
(. betekent maal)
3.2+2.(2-1) =? 16-4.2
6+2.1 =? 16 -8
8 =? 8
Dus het klopt !

gk
zondag 20 januari 2002

©2001-2024 WisFaq