Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlak van een ellips

Hallo,

Hoe kom ik van de functie van een ellips (x/a)2 + (y/b)2 = 1 bij het oppervlak A = pab. Ik weet dat ik hiervoor een integraal moet opstellen waarbij ik 4 maal een kwart oppervlak neem en waarbij x loopt van a tot 0 en y van 0 tot b. Het lukt me alleen niet deze stap te maken.

Coen
Iets anders - vrijdag 23 mei 2003

Antwoord

(y/b)2 = 1 - (x/a)2
y2 = b2 - b2x2/a2

Voor het gebied boven de x-as is y positief. We nemen dus de positieve wortel.

y = Ö(b2-b2x2/a2) = (b/a)Ö(a2-x2)

Een kwart van de oppervlakte van de ellips is nu

(b/a)0òaÖ(a2-x2)dx = pab/4

cl
vrijdag 23 mei 2003

©2001-2024 WisFaq