Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inkoopbeleid, verwachtingswaarde

Het brood zit in dozen van 100 stuks=kost 15 gulden
bij volledige verkoop is de winst 20 gulden
maar overgebleven dozen kunnen niet verkocht worden.

gedurende 50 dagen is het verkoop
aantal dozen 5 6 7 8 9 10
aantal dagen 8 12 14 10 4 2

Wat is dan de verwachtingswaarde van de winst van Jet als ze negen dozen inkoopt? En wat is de verwachtingswaarde als ze een ander aantal dozen inkoopt?

saskia
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 23 mei 2003

Antwoord

Je koopt 9 dozen in, dan kan je geen 10 dozen meer verkopen, wanneer er dan 10 dozen gevraagd worden, worden er maar 9 dozen verkocht.
Over de 50 dagen zul je nu de volgende situatie krijgen:
8 keer 5 dozen: dagwinst = 5x20-4x15 = 40 ® totaal: 320
12 keer 6 dozen: dagwinst = 6x20-3x15 = 75 ® totaal: 900
14 keer 7 dozen: dagwinst = 7x20-2x15 = 110 ® totaal: 1540
10 keer 8 dozen: dagwinst = 8x20-1x15 = 145 ® totaal: 1450
4 keer 9 dozen: dagwinst = 9x20 = 180 ® totaal: 720
2 keer 10 dozen: dagwinst = 9x20 = 180 ® totaal 360
Betekent in 50 dagen een winst van 5290. Verwachte (gemiddelde) winst per dag is dan 105,80.

Wat er gebeurt als je 8 dozen inkoopt kun je nu zelf wellicht wel verzinnen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 23 mei 2003

©2001-2024 WisFaq