Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11470 

Re: Lastige vragen oplossen

Bij som 1 krijgt men t2+8t=3
=t2+8t-3=0 maar hoe haalt men dit buitenhaakjes dat kan toch niet ofwel ? Het zelfde probleem bij som 4: t2-t-4.

En bij sommetje 5 weet ik niet hoe u uit:

3t/4 = t+1/2 ,t=2 krijgt. waarbij u verder krijgt :

t2=2x-4 maar hoe gaat men dan verder ik dacht eerst om de kwadraat naar de andere kant te brengen dus dan krijgt men dit :
t=Ö2x-4
maar ja dan weet men x nog steeds niet.

Kunt u mij verder helpen, ik ben nogal een leek in wiskunde zoals u al heeft gemerkt.

tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 mei 2003

Antwoord

De tweedegraads vergelijking t2 + 8t - 3 = 0 kun je alleen maar oplossen met de abc-formule.
In dit geval geldt a = 1 en b = 8 en c = -3
De discriminant D = b2 - 4ac is dan gelijk aan 76, en het feit dat dit geen zuiver kwadraat is betekent dat er geen 'mooie' oplossingen uit komen.
Je krijgt: t = (-8 + Ö76)/2 resp. t = (-8 - Ö76)/2.

Voor t2 - t - 4 = 0 geldt hetzelfde. Hier is a = 1 en b = -1 en c = -4, en verder moet je het dan zelf maar (weer) eens proberen.

De vergelijking 3t/4 = t + 1/2 kun je, vanwege de breuken, het beste met 4 vermenigvuldigen. Dan krijg je 3t = 4t + 2 en dat kan en mag geen probleem zijn (maar er komt in elk geval geen t = 2 uit zoals je schrijft!)

En het stukje t2 = 2x - 4 zegt mij niks. Het is geen vergelijking, dus wat je er precies mee wilt ontgaat me. Stel de vraag echter gerust nogmaals, maar dan wel iets duidelijker graag.

MBL
donderdag 22 mei 2003

 Re: Re: Lastige vragen oplossen 

©2001-2024 WisFaq