Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Contante waarde

Wat is de contante waarde van een bedrag van € 200.000 dat over 30 jaar vrijkomt tegen een geldende rente van 3%?

J.J.A.
Iets anders - donderdag 22 mei 2003

Antwoord

De contante waarde stelt de tegenwaarde van die € 200.000 op dit moment voor.
Laten we de zaak eens omkeren. We hebben nu € 80.000 om op de bank te zetten. Hoe komen we nu aan het bedrag over 30 jaar?
Over een jaar staat er € 80.000 x 1,03 = € 82.400
Over twee jaar staat er € 80.000 x 1,03 x 1,03 = € 84.872
Over 30 jaar staat er € 80.000 x (1,03)30 = € 194181
Dat betekent dat we het aanvangsbedrag van € 80000 met een factor (1,03)30 moeten vermenigvuldigen om de eindwaarde € 194181 te krijgen.
Bij de contante waarde gaat het precies andersom. De eindwaarde bedraagt € 200.000, de looptijd is 30 jaar (3% rente). De aanvangs- (of contante) waarde krijg je dan door die € 200.000 te delen door (1,03)30. Levert op € 82397,35.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 22 mei 2003

©2001-2024 WisFaq