Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11424 

Re: Re: Massadichtheid

Dus.
Ik heb berekend hoeveel g 1 mol lucht bevat.
(20% O2, 78% N2 en 2 % edelgassen, CO2.
Dit geeft ongeveer 29 g/mol.
En dan de formule waarbij het volume gebruikt wordt.
p.V/T.n=R
Û V=R.T.n/p
We hebben het over 20°C=293 K
V=8.31 J/K.mol . 293 K .1mol/101300 Pa
V=24.0 l
29g /24 l = 1.21g/dm3.
Maar mijn werkwijze klopt niet.
Misschien toevallig voor lucht, maar ik heb't al met Hg (kwik) geprobeerd en da kwam ni echt mooi uit.
(0.830 kg/dm3 en dit klopt duidelijk niet.)
Maar hoe bereken ik dit dan wel.
Misschien moet ik een formule zoeken waar massa én volume in voorkomen, natuurlijk niet massadichtheid.
Want ik weet de massa van 1 mol stof, maar niet het volume dat hier met overeenkomt.
Tips?
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - woensdag 21 mei 2003

Antwoord

De reden daarvoor is dat kwik geen ideaal gas is. Een ideaal gas is een verzameling moleculen die met een bepaalde snelheid botsen tegen de wanden van de omgeving waarin het zit opgesloten en die op die manier een drukkracht op die omgeving uitoefenen. Verder wordt nog verondersteld dat de moleculen elkaars aanwezigheid niet merken, anders moet je overstappen naar het gasmodel van Van der Waals.

cl
donderdag 22 mei 2003

©2001-2025 WisFaq