Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stijging in mm bij inhoudtoename

Ik moet nu echt weten: Als ik een hele grote knikker met straal x heb, dat ik laat vallen in de oceaan (1020201867 kubieke km). Hoeveel stijgt de waterspiegel dan. HELP SNEL!!! Het is voor een werkstuk dat morgen af moet zijn.

Alvast heel erg bedankt!!
Rami

Rami I
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 21 mei 2003

Antwoord

Hoi,

In feite neemt die super grote knikker (die naar de bodem zinkt) de plaats van het zeewater in (daar waar hij op de bodem ligt kan namelijk geen water komen), waardoor het water stijgt met de inhoud van de bol. De formule voor Ibol = 4/3p·r3, en aangezien je de straal x hebt genoemd is Ibol = 4/3p·x3.
Het ligt dus aan de straal van die bol hoe hoog het water stijgt, maar met 4/3p·x3 neemt de inhoud van de oceaan toe(het ligt eraan in welke eenheid x is uitgedrukt, indien je x bijvoorbeeld in km zou nemen, krijg je kubieke kilometer). Om nu een stijging in mm te kunnen berekenen zul je echt meer informatie moeten hebben, bijvoorbeeld welke vorm heeft de oceaan (een balk?), welke afmetingen heeft die vorm? Indien de oceaan voorgesteld kan worden als een balk en je hebt de afmetingen, dan weet je de lengte en de breedte van de balk en kun je de inhoud van de bol, als het ware 'op' de balk zetten (dus de inhoud van de bol voorstellen als een nieuwe balk met een minieme hoogte 'op' de grote balk die de oceaan voorstelt), want Ibalk = l·b·h (en aangezien lengte en breedte bekend zijn én je weet de inhoud is de hoogte niet moeilijk meer te berekenen).

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 21 mei 2003

©2001-2024 WisFaq