Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11432 

Re: 2 en 3 onbekenden

2x + 3y = -4
5x – 2y = 9

mag dit? (x 2,5)

5x + 7,5y = -10
5x + 2y = 9

x= -1
-1 + 9,5y = 9

zie je snap het echt niet deze soort kan ik wel bijv

100x + 50y = 9000
x + y = 130
(delen door 50 voor y zodat je 1
onbekende over houdt)
dus:
2x + y = 180
x + y = 130

x=50
x+y = 130

x= 50
y=80

zo snap ik het wel maar die 2e som bijv dus kan je delen (of maal doen) daarom snap ik die bovenste niet.

Bij voorbate dank

attema


attema
Leerling mbo - woensdag 21 mei 2003

Antwoord

Je mag inderdaad een volledige vergelijking vermenigvuldigen met een van nul verschillend getal. Hoe je daaruit tot x=-1 komt is mij volledig onduidelijk.

Na die vermenigvuldiging kan je beide vergelijkingen van elkaar aftrekken

5x + 7,5y = -10
5x - 2y = 9

® 7,5y - (-2y) = -10 - 9
® 9,5y = -19
® y = - 2

Door die waarde in een van beide bovenstaande vergelijkingen in te vullen vinden we dan x = 1.

De eerste som en de tweede som zijn TOTAAL hetzelfde qua mogelijke oplosmethodes. In de tweede som doe je het wel goed, je trekt de 2 vergelijkingen van elkaar af zodat er in het resultaat maar 1 onbekende meer voorkomt. Dat had je dus ook in de eerste som moeten doen, zoals ik hierboven heb aangetoond. OK?

cl
woensdag 21 mei 2003

 Re: Re: 2 en 3 onbekenden 

©2001-2024 WisFaq