Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zwaartelijnen

Mijn vraag is: Kunt u een bewijs geven voor het feit dat de drie zwaartelijnen van een driehoek deze driehoek in zes gelijke oppervlaktes delen?

romani
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 mei 2003

Antwoord

Hulpstelling: De "schuine" driehoeken in een trapezium hebben dezelfde oppervlakte

q11359img1.gif

ROOD+GROEN = GROEN+GEEL want beide leden stellen driehoeken voor met dezelfde basis (de gemeenschappelijke zijde) en dezelfde hoogte (de afstand tussen de twee evenwijdige zijden)

Dus ROOD=GEEL

Jouw vraag

q11359img2.gif

BLAUW=GROEN (zelfde basis en zelfde hoogte)
PAARS=GEEL (hulpstelling)
ROOD=ORANJE (omdat BLAUW+PAARS+ROOD=GROEN+GEEL+ORANJE)

Verbinden we nu twee andere middens, dan krijgen we een ander trapezium, bijvoorbeeld dat dat evenwijdig is met de oranjegele zijde. We krijgen dan volledig analoog

ORANJE=GEEL
ROOD=GROEN
BLAUW=PAARS

en dat is genoeg om tot de gelijkheid van alle kleuren te komen!

cl
woensdag 21 mei 2003

©2001-2024 WisFaq