Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 11297 

Re: Oppervlakte van een bol = 4 keer omtrek van de grootcirkel.

maar dan klopt de uitdrukking toch niet.
4.p.r2 = 4( 2.p.r)
r2 =r

die zijn toch niet automatisch gelijk aan elkaar?

Wendy
Student Hoger Onderwijs België - maandag 19 mei 2003

Antwoord

Nee, je hebt gelijk!
De juiste bewering van Archimedes is:
Oppervlakte van een bol = 4 keer oppervlakte van de grootcirkel.

Dat klopt wel, 4·p·r2 = 4·(p·r2)
Ik vond een uitvoerige verhandeling hierover op deze site: Mathpages.
Deze link krijg je via de site van Wiskundeweb-Archimedes. Hier vind je nog veel meer informatie over deze belangrijke wiskundige uit de oudheid.

jr
maandag 19 mei 2003

©2001-2024 WisFaq