Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kruistabellen

Ik heb geen idee hoe ik kruistabellen moet uitrekenen. Ik heb het heel erg vaak geprobeerd maar het lukt me gewoon niet! Ik vraag ook heel erg veel uitleg aan de leraar, maar is snap het nog steeds niet hoe vaak het ook wordt uitgelegd.

lilo h
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 19 mei 2003

Antwoord

Ik denk dat je het rekenen met kruisproducten bedoelt, gezien jouw eerdere vraag over breuken en procenten.
Hoe werkt dit? Kijk eens hieronder, je ziet een stukje verhoudingstabel:

3 | 6
--|---
8 | 16

Hier is (van links naar rechts kijkend) vermenigvuldigd met hetzelfde getal, 2 in dit geval. Het is dus een verhoudingstabel. Er geldt hier een leuke regel: 3 x 16 = 8 x 6 (reken na!)
Dit regeltje geldt altijd in verhoudingstabellen, dus:

a | b
-----
c | d

dan geldt: a·d = c·b

Wat kun je ermee? Nou, in elk geval heel veel opgaven over procenten berekenen!
Voorbeeld: je betaalt 35 euro voor een broek. Er is 20% korting gegeven. Hoeveel was de oorspronkelijke prijs?
Antw: maak een verhoudingstabel met 35 = 80% (je betaalt 100-20 = 80%) en x = 100% (dit is de oorspronkelijke prijs).

35 | x
--------
80 | 100

Nu geldt: 80·x = 35·100 , dus x = 35·100 / 80 = 43,75 euro.

Allerlei sommetjes over procenten kun je hiermee maken.

jr
maandag 19 mei 2003

Re: Kruistabellen

©2001-2024 WisFaq