Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule van een parabool

ik zit in vwo2, we gebruiken het boek Netwerk. Ik weet niet hoe ik een formule bij een parabool moet maken, als ik de top krijg en een punt waar hij doorheen gaat. de formule
u=g2 snap ik wel, maar verder kom ik niet.kunnen jullie mij helpen?

Marloe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 19 mei 2003

Antwoord

Hallo Marloes,

De formule van een parabool heeft de volgende vorm:

(1) y = ax2+bx+c
of
(2) y= a(x-p)2+q (parabool met top(p,q))

De tweede vorm is handig als je de top weet en
nog een punt waar de parabool doorheen gaat.

voorbeeld
parabool met top(-3,2) gaat door (1,34)
geeft dan : y = a(x--3)2+2Ûy = a(x+3)2+2
door (1,34) dus a(1+3)2+2=34
Als we deze vergelijking uitwerken dan vinden we a = 2
De formule parabool is dan y = 2(x+3)2+2
of zonder haakjes y = 2x2+12x+20
Dit laatste is meestal niet nodig.

wl
maandag 19 mei 2003

©2001-2024 WisFaq