Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale, binominaal en poissonverdeling met Maple

Ik wil met Maple een drietal verschillende opgaven uitrekenen die over de verschillende verdelingen gaan.Ik heb alleen geen enkel idee waar ik moet beginnen. Hoe teken je bijvoorbeeld die mooie typerende tekeningen voor de verdelingen en welke commando's moet je geven om er mee te kunnen rekenen. Ik heb al een nederlandse handleiding,maar daar staat weinig of niets over statistiek in.

Een voorbeeld van zo'n opgave met normale verdeling gaat als volgt:Voor een benzine station is het aantal liters euro-loodvrij dat per week wordt afgezet weer te geven als de kansvariabele x. Voor x geldt een normale verdeling met u=7000 liter en o=800 liter. Hoe groot is de kans dat in een willekeurige week de afzet minder is dan 6400 liter?
Na enig reken en opzoekwerk vind ik een z van -0,75 g=6400 u(x)=7000 en u(z)=0.

Ik kan daar ook zo'n mooie kromme bij tekenen,waar deze waarden bij staan,maar hoe moet ik dit nu vertalen naar Maple?
Als je me kunt helpen is het helemaal fijn als je me het werkblad van maple kunt e-mailen,dan kan ik echt zien hoe het gaat.
Alvast bedankt.

L.Groo
Student hbo - zondag 18 mei 2003

Antwoord

Beste L. Grootjans,
Uhm het is je makkelijk gemaakt door mij eigenlijk. Ik heb ooit eens een maplet gemaakt die precies dit doet. Je kunt deze vinden op:

Maple Application Center - Maplets

Klik daar vervolgens op de download van: Maplet for 3 distributions.

Wil je echter zelf wat meer doen, kijk dan eens in de veel geprezen help-files van Maple bij 'stats' een package en speciaal statsevalf.

M.v.g.
PHS

PHS
maandag 19 mei 2003

©2001-2024 WisFaq