Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansspel

Is deze kansspel logisch en zou jij het spelen? heeft u op of aanmerkingen wilt u dat dan ook zeggen? Bedankt
Het kansspel( The FIELD)


Bij deze spel is er een dobbelsteen met kleuren(dus in plaats van een 1 is er rood etc.) en een andere zelfgemaakte dobbelsteen met 8 kanten waarop 1 tot en met 8 opstaat. Er wordt met allebeide dobbelstenen 1x gedobbeld.

We hebben een veld met 48 vakjes waarop de mensen op kunnen inzetten.
De inzet is € 12,50
Troostprijzen: kleur goed dan win je €15
Cijfer goed dan win je€ 15,-
Hoofdprijs: kleur + cijfer goed € 200,- (16x je inzet)


DE REGELS:

- Er mag alleen 1 persoon op 1 vakje inzetten.( Er hangt een groot bord waarop de vakjes zijn vermeld en als er als op het vakje al is ingezet zie je die vakje niet meer dus zo weet je waar je nog op kan inzetten.)
- Voordat er gespeeld wordt is er 15 minuten op kaartjes te kopen met het nummer waarmee je speelt bij de inkoop balie.
- De prijzen kunnen geïnd worden bij de prijzenbalie.
- De gewonnen prijzen moeten dezelfde dag worden geïnd anders vervalt je prijs.

Het veld
Groen 1gr 2gr 3gr 4gr 5gr 6gr 7gr 8gr
Geel 1g 2g 3g 4g 5g 6g 7g 8g
Rood 1r 2r 3r 4r 5r 6r 7r 8r
Wit 1w 2w 3w 4w 5w 6w 7w 8w
Zwart 1z 2z 3z 4z 5z 6z 7z 8z
Blauw 1b 2b 3b 4b 5b 6b 7b 8b
1 2 3 4 5 6 7 8

glot
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 mei 2003

Antwoord

Hallo glot,

Om te kijken of het spel eerlijk is, moet je natuurlijk de verwachte prijs uitrekenen, met andere woorden: wat verwacht je gemiddeld te winnen. Als dit meer dan de inzet is, dan moet je natuurlijk zoveel mogelijk spelen als je kan, want je maakt (gemiddeld) altijd winst. Als dit minder is dan de inzet moet je het niet spelen; je verwacht immers gemiddeld verlies te maken. Als de verwachte winst precies de inzet is, is het kansspel eerlijk. Spellen in casino's zijn bijvoorbeeld nooit eerlijk, anders zou het casino geen winst maken. Het verschil tussen inzet en winstverwachting is daar toch blijkbaar klein genoeg om een groot aantal mensen een gokje te laten maken. Het spel hoeft dus niet helemaal eerlijk te zijn. Laten we eens kijken naar de eerlijkheid van jouw spel.

De kans dat je zowel de kleur als het cijfer goed hebt is
1/6*1/8=1/48
Kans op kleur goed en cijfer niet goed:
1/6*7/8=7/48
Kans op cijfer goed en kleur niet goed:
5/6*1/8=5/48
De verwachtte winst is nu:
(1/48)*200+(7/48)*15+(5/48)*157,92 Euro.

Dit is dus een stuk minder dan de inzet. Ik zou dit spel dus nooit gaan spelen (kost me gemiddeld meer dan 4,50 euro per spel).

Ik heb een paar tips om het spel eerlijker te maken en te verbeteren:
-verhoog de te winnen prijzen, of verlaag de inzet
-de troostprijs voor alleen kleur goed zou eigenlijk lager moeten zijn dan die voor alleen cijfer goed (want de kans is op alleen kleur goed is hoger)
-misschien kun je het spel zo aanpassen dat je op meerdere vakjes kunt inzetten (dan is de kans groter dat er wat gebeurt)

Verder is het een leuk idee! Succes verder.

groet,

Casper

cz
zondag 18 mei 2003

©2001-2024 WisFaq