Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie differentieren

Kunt u mij misschien laten zien dat de functie y=3311-274*1.0414^t als afgeleide functie heeft Y'=-274*1.0414^t*ln1.0414 alvast heel erg bedankt. Ik ben bezig met de voorbereidingen voor m'n examen. Groeten Ronald

Ronald
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 17 mei 2003

Antwoord

Hallo Ronald,

De functie f(x)=ax heeft als afgeleide f'(x)=axln(a). Deze regel moet je in je hoofd prenten!

Bij jouw functie valt de constante 3311 in de afgeleide natuurlijk weg. De afgeleide van 1.0414t is volgens de regel hierboven 1.0414t*ln(1.0414). Dit deel wordt vermenigvuldigd met een constante -274, dus de afgeleide ook:
y'=-274*1.0414t*ln(1.0414)

Vergelijk g(x)=3x2 afgeleide x2=2x, dus afgeleide 3x2=3.2x=6x, dus g'(x)=6x.

groet en succes met je examen,

Casper

ps. pas op met hoofdletters en kleine letters. Wees consequent. Je zou hier kunnen denken dat je met Y de primitieve bedoelt.

cz
zaterdag 17 mei 2003

©2001-2024 WisFaq