Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het oplossen van een eenvoudige vergelijking

1/7x-(3x +5) = 2 (1/3x+1)
en
2 (3x + 2) - 2/3x = x - (2+ x)

Martin
1ste graad ASO-TSO-BSO - vrijdag 16 mei 2003

Antwoord

Ik neem aan dat het de bedoeling is dat we je helpen met het oplossen van de vergelijking, maar waarom vraag je dat dan niet gewoon?
En ik veronderstel ook dat ik 1/7x moet lezen als x/7 en niet als 1/(7x). Gebruik liever haakjes als er onduidelijkheden dreigen!

O.K., daar gaan we:

1/7x - 3x - 5 = 2/3x + 2.
Om breuken te vermijden, vermenigvuldig ik nu eerst met 21.
Je krijgt: 3x - 63x - 105 = 14x + 42.
Nu de x-en en de getallen scheiden: -74x = 147 zodat x = -147/74

En de tweede gaat bijv. als volgt:

6x + 4 - 2/3x = x - 2 - x ofwel 51/3x = -6 zodat x = -9/8

Als je met 1/7x tóch bedoelde 1/(7x), dan wordt de opgave wel een stukje lastiger, maar kom dan gerust even terug met je vraag.

MBL
vrijdag 16 mei 2003

©2001-2024 WisFaq