Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zadelpunt

Ik zit hard te leren voor mijn examen van wiskundeB en toen las ik bij de examenonderwerpen dat je moet weten wat een zadelpunt is in een hoogtekaart. Maar Joost mag weten wat daar mee bedoeld wordt. Het kan best zijn dat ik dat ook heb moeten leren, maar ik kan het mij echt niet meer herinneren. Ik hoop dat jullie mij willen helpen
In ieder geval bij voorbaar dank!!!

Bertin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 mei 2003

Antwoord

Weet je hoe een zadel (op een paard) eruit ziet?
dat is een object dat -zeg maar-
  • zowel vóór je kruis als àchter je billen omhoog loopt;
  • waar je benen zitten omlaag loopt.
Dat punt precies in het midden, waar je dus op zit, heet het zadelpunt.

Zie voor een plaatje:

http://mathworld.wolfram.com/HyperbolicParaboloid.html

Een luchtdrukverdeling in de weerkunde kan soms ook een zadelpunt genoemd worden.

Stel je voor je hebt een hogedrukgebied boven Zuid-Noorwegen, een hoog boven Spanje, een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en een laag boven Polen.

Onze omgeving bevindt zich dan in een zadelpunt.

Voor de isobaren mag je ook best hoogtelijnen denken van bergen en dalen, het doet voor het begrip van zadelpunten niet af.

Een voorbeeld van een 3-d zadelpunt functie is
z=x2-y2. Wanneer je y=0 laat, is z=x2 en loopt het vlak omhoog;
wanneer je x=0 laat, is z=-y2 en loopt het vlak omlaag.

Probeer hier maar eens een 3D-plaatje van te schetsen.

Groeten,
martijn

mg
vrijdag 16 mei 2003

©2001-2024 WisFaq