Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken en periodiciteit

In een eerdere vraag over breuken en periodiciteit van Rutger-Jan Nuis, wordt de formule n-1 goed uitgelegd, maar wat wordt er bedoeld met de rest? Er stond 10 gedeeld door 11 heeft rest -1. Ik begrijp dit niet... Hoe kom je aan de rest, misschien is dit een domme vraag, maar I just don't know

Jaap J
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 mei 2003

Antwoord

Als je 17 deelt door 5, dan krijg je als rest 2. De verklaring is natuurlijk dat 17 = 3 x 5 + 2
Maar je zou natuurlijk ook kunnen zeggen: 17 = 4 x 5 + -3 en dán zou je als rest -3 kunnen opgeven. Deze laatste 'kijk op de zaak' is misschien niet erg gebruikelijk, maar daarom nog niet meteen onzinnig.
Met 10 en 11 gaat de redenering hetzelfde.
In het normale geval zegt men: 10 = 0 x 11 + 10 en de rest is dus 10.
Maar kies je voor de andere aanpak, dan krijg je 10 = 1 x 11 + -1 en op die manier is de rest -1 verklaard.

MBL
vrijdag 16 mei 2003

©2001-2024 WisFaq