Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag opgave wiskunde

Op een balkon staan twee lege bloembakken. De ene heeft een vorm van een balk met de afmetingen van : 125 bij 30 bij 40 cm. En een cilinder van 40 cm.
Na een regenachtige middag bevat de rechthoekige bloembak 2 liter water.
A. Bereken hoeveel mm regen er is gevallen die middag.
B. De bodem van de andere bloembak heeft een diameter van 40 cm. Bereken hoeveel liter water er in deze bloembak zit.

Prisci
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 15 mei 2003

Antwoord

dag Priscilla,

Eigenlijk heeft deze vraag geen eenduidig antwoord, want er wordt niet bij verteld of de balkvormige bak ligt of rechtop staat, maar omdat het een plantenbak is, neem ik aan dat deze ligt. Dan is verder nog onduidelijk of de bak 30 cm breed en 40 cm hoog is, of andersom. Laat ik maar aannemen dat de breedte 40 cm is.
Eerst maar even een afspraak over de eenheden. Omdat de afmetingen in cm gegeven zijn, kunnen we het beste de liters ook omrekenen naar kubieke cm. Snap je dat een liter gelijk is aan 1000 cm3?
Stel nu dat er x cm regen is gevallen. In de rechthoekige bak is dan x·125·40 cm3 water gekomen. Dit is 2 liter, dus 2000 cm3.
dus x·125·40=2000, dus x=2000/5000=0.4 cm, ofwel 4 mm.
Snap je nu dat er in de cilindervormige bak ook 4 mm water zit? Kun je dan zelf uitrekenen hoeveel liter dat is, als de diameter 40 cm is?
succes,

Anneke
donderdag 15 mei 2003

©2001-2024 WisFaq