\require{AMSmath} Logaritmische vergelijking Hoe los ik de volgende vergelijking op? (en dan vooral hoe je van een 1/3log een 3log maakt) 3log 2x=1+ 1/3log(x+1) Gaizka Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 mei 2003 Antwoord Verbanden tussen logaritmen met verschillende grondtallen heb ik altijd onthouden met behulp van de volgende eigenschap: alog(b).blog(c)...xlog(y).ylog(z) = alog(z). In het bijzonder is dus alog(b).blog(c) = alog(c) Met a=3 en b=1/3 geeft dat 3log(1/3).1/3log(c) = 3log(c) 1/3log(c) = -3log(c) De opgave wordt daarmee 3log(2x) = 1 - 3log(x+1) 3log(2x) = 3log(3/[x+1]) 2x(x+1)=3 x = (-1+Ö7)/2 (want de andere wortel is negatief en dat is in tegenstrijd met de opgave) cl donderdag 15 mei 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe los ik de volgende vergelijking op? (en dan vooral hoe je van een 1/3log een 3log maakt) 3log 2x=1+ 1/3log(x+1) Gaizka Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 mei 2003
Gaizka Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 mei 2003
Verbanden tussen logaritmen met verschillende grondtallen heb ik altijd onthouden met behulp van de volgende eigenschap: alog(b).blog(c)...xlog(y).ylog(z) = alog(z). In het bijzonder is dus alog(b).blog(c) = alog(c) Met a=3 en b=1/3 geeft dat 3log(1/3).1/3log(c) = 3log(c) 1/3log(c) = -3log(c) De opgave wordt daarmee 3log(2x) = 1 - 3log(x+1) 3log(2x) = 3log(3/[x+1]) 2x(x+1)=3 x = (-1+Ö7)/2 (want de andere wortel is negatief en dat is in tegenstrijd met de opgave) cl donderdag 15 mei 2003
cl donderdag 15 mei 2003
©2001-2024 WisFaq