Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exacte waarden

Welke formules kan ik afleiden van deze twee formules:
sin(a+b)=sin a * cos b + cos a * sin b
cos(a+b)= cos a*cos b - sin a * sin b
Kunt u er alstublieft een analyse bij geven?

Margot
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 mei 2003

Antwoord

bv de dubbele hoek formules (vul
sin(2a) =sin(a+a)=sin(a)·cos(a)+cos(a)·sin(a)= 2·sin(a)·cos(a)
cos(2a) =cos(a+a)=cos(a)·cos(a)-sin(a)·sin(a)= cos2(a)-sin2(a)

maar nu kun je deze weer verder ontwikkelen...
sin(3a) =sin(a+2a)=sin(a)·cos(2a)+cos(a)·sin(2a)=sin(a)·[cos2(a)-sin2(a)]+cos(a)·2·sin(a)·cos(a)
= 3·sin(a)·cos2(a)-sin3(a)
cos(3a) =cos(a+2a)=cos(a)·cos(2a)-sin(a)·sin(2a)=cos(a)·[cos2(a)-sin2(a)]-sin(a)·2·sin(a)·cos(a)
= cos3(a)-3·sin2(a)·cos(a)

en zo kun je wel veel verder gaan maar het is jammer dat enkel met deze twee regels niet zo mooie resultaten verkregen worden...

Als bijvoorbeeld ook sin2+cos2=1 gebruikt mag worden geldt ook:
sin(2a) = 2·sin(a)·cos(a)
cos(2a) = cos2(a)-sin2(a) = 1-2·sin2(a) = 2·cos2(a)-1
en zo ook:
sin(3a) = 3·sin(a)-4·sin3(a)
cos(3a) = 4·cos3(a)-3·cos(a)

Als ook bekend is dat sin(a)=-sin(-a) en cos(a)=cos(-a) kan afgeleid worden dat sin 0=0 en cos(0)=1

MvdH
dinsdag 13 mei 2003

©2001-2025 WisFaq