Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wanneer gebruik je de formule van Cardano en wanneer niet?

Wanneer gebruik je de formule van Cardano en wanneer niet? Ik moet dit namelijk weten voor een deelvraag van mijn praktische opdracht, maar ik zie dit nergens staan. Wel heb ik zien staan dat de formule alleen in uiterste noodzaak gebruikt moet worden. Ik zou het heel erg fijn vinden als U snel kunt antwoorden, want ik moet het al bijna inleveren.
Bij voorbaat dank,
Brigitte

Brigit
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 mei 2003

Antwoord

Hoi Brigitte,

De formule van Cardano is een draak van een formule, en kost veel rekenwerk bij het gebruik ervan. Daarom moet je de formule inderdaad alleen in uiterste noodzaak gebruiken. Deze noodzaak is er als je met geen andere manier de nulpunten van een derdegraadsvergelijking kunt bepalen. Een vergelijking als x3-4x2+3x=0 kun je zonder Cardano aan:

x3-4x2+3x=x(x²-4x+3)=x(x-3)(x-1)=0, dus x=0,x=3 of x=1.

Als je niet op deze manier 'buiten haakjes kunt halen' dan moet je vaak wel Cardano gebruiken.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,

Casper

cz
maandag 12 mei 2003

©2001-2025 WisFaq