Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Casino met standaardafwijking

Hoi, ik heb deze vraag al eerder gesteld, maar eigenlijk nooit antwoord gehad. Dus hierbij nog een keer de vraag:

In het weekend is het in de casino's het drukst. Ruim 22%van alle bezoekers komt op zaterdag. We gaan er van uit dat het bezoekersaantal op zaterdag van het Amsterdamse casino normaal verdeeld is met een gemiddelde van 3500 bezoekers en een standaardafwijking van 350 bezoekers. Als er meer dan 3000 bezoekers zijn, noemt de bedrijfsleiding het gezellig druk.

Bereken hoeveel zaterdagen in een jaar het naar verwachting gezellig druk is in het Amsterdamse casino. Neem aan dat het jaar 52zaterdagen heeft.

Ik zelf dacht dat ik het zo moest invullen in mijn rekenmachine (=ti 83), 3850,3000,3150,150 maar dat klopt dus niet.

Sabrin
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 12 mei 2003

Antwoord

Wat is de kans dat het gezellig druk is op een zaterdag?

P(meer dan 3000 bezoekers zijn) =
F(X=(3000-3500)/350]=
F[Z=(-10/7]= 92.34%

De verwachting is dus dat het 48 zaterdagen 'gezellig' druk zal zijn.

MvdH
maandag 12 mei 2003

©2001-2024 WisFaq