Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inkoopbeleid

Het brood zit in dozen van 100 stuks=kost 15 gulden
bij volledige verkoop is de winst 20 gulden
maar overgebleven dozen kunnen niet verkocht worden.

gedurende 50 dagen is het verkoop
aantal dozen 5 6 7 8 9 10
aantal dagen 8 12 14 10 4 2

1 hoe bereken je dan hoe veel dozen het beste ingekocht kunnen worden voor een zo groot mogelijke winst
2 en hoe bereken je de winst bij bijv 9 dozen.

alvast bedankt voor de hulp

cherry
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 mei 2003

Antwoord

Als je de tweede vraag beantwoordt, dan wijst de eerste zich verder vanzelf.
Neem dus eens aan dat je 9 dozen broodjes hebt gekocht, waarvoor je dus 9 x 15 = 135 gulden hebt betaald.
Als je er die dag maar 5 verkoopt, levert dan weliswaar 5 x 20 = 100 gulden winst op, maar je moet de 4 dozen die over blijven weggooien. Netto is de winst dus 100 - 135 = -35 gulden.

Als je er die dag 6 weet te verkopen, dan levert dat 120 gulden winst op, en vanwege je inkoop is het netto 120 - 135 = -15 gulden winst.

Verkoop je er 7, dan wordt de nettowinst 7 x 20 - 135 = 5 gulden.

Op deze manier ga je door. Je kunt in feite een tabel maken waarin je voor de diverse inkoopaantallen ( van 5 t/m 10) uitrekent wat je nettowinst is bij verkoop van 5, van 6, van 7 enz. dozen.
Het lijkt meer werk dan het is, want je zult ontdekken dat de bedragen regelmatig opklimmen.

Nog even een puntje dat soms tot problemen leidt: als je maar 9 dozen hebt ingekocht en het is toevallig een topdag, zodat je er wel 10 had kunnen verkopen, dan raak je natuurlijk wél alle 9 dozen kwijt. Alleen zul je dan op een bepaald moment klanten moeten wegsturen, omdat je geen broodjes meer hebt!

MBL
zondag 11 mei 2003

©2001-2024 WisFaq