Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik de annuiteiten?

Ik leen 50.000 euro
rente = 5%
duur = 3 jaar
Hoe bereken ik de annuiteiten?

Jim
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 september 2002

Antwoord

Ik ga ervan uit dat je jaarlijkse aflossingen bedoelt (geen maandelijkse). Dan is de formule:

Leningformule

Als je de rechterbreuk uitrekent, krijg je 2,72...

Nu kan je a (jaarlijkse aflossing) berekenen: 50.000/2,72
a = 18.360

Uiteindelijk zul je dan na 3 jaar € 55.081 betaald hebben: 50.000 voor de lening en een grote 5.000 voor de intresten.

Proef:
jaar 1: 50.000 · 0.05 = 2500
jaar 2: (50.000-16.667 reeds afgelost als lening, zonder intrest) · 0.05 = 1666,65
jaar 3: resterende 16.667 · 0.05 = 833.35

Samen met de intrest op de intrest kom je aan €5.081 intrest.
Het klopt dus.

Was dit wat je wou weten? Anders horen we het nog wel.

Tom

tg
dinsdag 10 september 2002

©2001-2024 WisFaq